Nowy trend w architekturze

Wino podane w odpowiednim kieliszku smakuje lepiej.
A w dobrym budynku?


Czołowi producenci win i właściciele słynnych winnic są przekonani‚ że tak, i coraz częściej zatrudniają architektoniczne sławy do realizacji coraz bardziej fascynujących projektów.

Współczesna architektura winiarska wychodzi naprzeciw potrzebom rynków tak winiarskiego, jak i enoturystycznego.. Ma ona za zadanie zaprojektowanie funkcjonalnych obiektów przeznaczonych zarówno dla procesów wytwarzania wina, jego dojrzewania, jak i atrakcyjnej realizacji programu prezentacji tych wszystkich procesów dla enoturystyki.

A wszystko rozpoczęło się w Paryżu, gdzie w 1988 roku otworzono Wystawę Bordeaux w Centrum Georges Pompidou. Zamierzeniem organizatorów było powiązanie historii wina z dzisiejszą architekturą.,

Rozwój tej dziedziny następuje tak błyskawicznie, iż nawet największe sławy architektoniczne świata, nie były w stanie przewidzieć wszystkich trendów rozwojowych.

Niech przykładem tutaj będzie słynna szwajcarska pracownia architektoniczna Herzog & de Meuron [laureaci m.in. “architektonicznego Nobla” - nagrody Pritzker'a]. Otóż projektując słynną Dominus Winery w 1997 r. w Napa Valley (Kalifornia), nie przewidzieli oni wówczas, iż powinna zapewniać, poza podstawowymi funkcjami wytwórni wina, możliwość zwiedzania jej przez enoturystów. Z obecnie projektowanych i budowanych tego typu obiektów jedynie Dominus pozbawia nas tej unikalnej szansy zapoznania sie z procesem produkcji wina i możliwości degustacji na miejscu.

Dobrym przykładem tempa rozwoju tej dziedziny, niech będzie porównanie wielkości inwestycji niektórych projektów:

1997 r. Dominus Winery (Napa Valley) arch. Herzog & de Meuron 5,5 mln.$
2008 r. Bodega Faustino (Ribera del Duero) arch. Norman Foster 35 mln.$
2009 r. Hall Winery (Napa Valley) arch. Gehry 100 mln.$

Obiekty, które są tematem niniejszego opracowania, spełniają [w zasadzie] następujące warunki:

• uprawiają własne winnice i są zlokalizowane na ich terenie lub w pobliżu,
• otaczające winnice dostarczają grona [lub sok] do produkcji wina
• posiadają odpowiednie pomieszczenia do dojrzewania wina, zarówno w beczkach, jak i zabutelkowane (piwnice)
• posiadają linie butelkowania, etykietowania, pakowania i ekspedycji gotowych produktów
• zapewniają możliwość zwiedzania wszystkich etapów produkcji dla enoturystów
• zapewniają możliwość degustacji wytwarzanych win i ich zakupu
• w zależności od oferowanych programów dysponują częścią hotelową, konferencyjną, muzeum wina i spa


Wszystko wskazuje na to, iż przyczyną dynamicznego wzrostu ilości realizowanych tego rodzaju projektów na świecie, jest fakt zaistnienia dwóch zjawisk:

1.Gigantyczna nadprodukcja wina na całym świecie, co powoduje gorączkowe poszukiwania nowych, skuteczniejszych i oryginalniejszych metod zbytu

2.Gwałtowny wzrost popularności enoturystyki, która jest w tej chwili uważana za najbardziej dynamicznie rozwijającą się dziedziną turystyki w świecie, a jednocześnie mająca wkrótce przynosić największe zyski.